streda, decembra 17, 2008

František Mikloško: Kňaz Šmálik by mal byť blahorečený

V sobotu 13. decembra sa pri príležitosti 100. výročia narodenia kňaza a historika Štefana Šmálika konala v Tvrdošíne oslava na jeho počesť. Ako jeden z pozvaných hostí tu František Mikloško predniesol "Tri krátke úvahy pri storočnici kňaza Štefana Šmálika". Okrem iného povedal:

"Desaťtisíce ľudí na Slovensku, ktorí boli popravení, väznení, odvlečení zo svojich domovov, šikanovaní, to sú hrdinovia a mučeníci tejto éry. Oni sú pýchou Slovenska. Kedykoľvek, za dlhé roky väzenia alebo zastrašovania, mohli ustúpiť zo svojich zásad, mohli začať meniť svoje postoje, mohli začať spolupracovať s komunistickým režimom. Ale oni to neurobili. Ich vnútorné presvedčenie bolo silnejšie ako vidina slobody a ľahšieho života. Oni sú dôkazom toho, že Slovensko nikdy neprestalo byť vnútorne slobodnou krajinou. Vďaka všetkým týmto slobodným ľuďom sa môžeme spokojne pozrieť do očí všetkým slobodomyseľným ľuďom na svete.

Ak si dnes pripomíname storočnicu kňaza, historika, vyznavača viery a krásneho človeka Štefana Šmálika, som presvedčený, že on je jeden z týchto kandidátov na začatie procesu blahorečenia!"

Celý príhovor si môžete prečítať tu.
Rozhovor s F. Mikloškom: Veľkí ľudia nezomierajú