sobota, januára 24, 2009

Andrásy: S Františkom Mikloškom možno nesúhlasiť, ale nemožno si ho nevážiť a nemať rád

Keď som robil reláciu Dereš, dosť často sme sa politikov pýtali, koho si vážia z inej politickej strany, z akej sú oni sami. Pri týchto odpovediach (a to napríklad aj od poslancov, od ktorých by sme to ani nečakali) padalo meno František Mikloško.

Prečo?

Pretože František Mikloško je človek, s ktorým možno nesúhlasiť (a to sa mi aj dosť často stáva!), ale nemožno si ho nevážiť. A nemať ho rád.

A ja by som bol šťastný, keby som konečne mohol mať prezidenta, ktorého by som si vážil. A mal ho rád. Preto budem voliť Ferka Mikloška.

Oliver Andrásy, moderátor

Minárik ml.: Chcem prezidenta s názorom

Pavol Minárik mladší na svojom blogu porovnáva prezidentské úvahy dvoch opozičných kandidátov, ktoré nedávno vyšli v časopise .týždeň. Chce mať prezidenta s inšpirujúcim názorom a volí Fera:

"V úvahe Ivety Radičovej vidím veľa fráz. Píše o zdraví, láske, šťastí, ale aj o fondoch Európskej únie či o eure. Môj dojem: sklamanie. Veď kto by nám neprial zdravie, lásku či šťastie?

Mikloškova úvaha je vážnou reflexiou našej nedávnej minulosti a zamyslením sa nad budúcnosťou. Nech už s jeho myšlienkami súhlasíte alebo nie, ten rozdiel je nepochybný.

Odhliadnuc od ideologických rozdielov, chcem prezidenta, ktorý má názor. Nechcem ďalšieho panáka, ktorý bude sadiť stromčeky alebo hrať na fujare. Chcem prezidenta, s ktorým sa dá súhlasiť alebo nesúhlasiť. Nechcem na Nový rok počúvať nezmyselné frázy, chcem počuť inšpiratívne myšlienky podložené múdrosťou a životnou skúsenosťou. Aj preto v najbližších voľbách volím Fera."

piatok, januára 23, 2009

Daniška: Vivat Hvorecký

Redaktor Týždňa a revue Impulz Jaroslav Daniška píše pre Postoy.sk: Vivat Hvorecký!

"Tak a je to tu. Niektorí naši liberálni priatelia, ktorí si osebe myslia, že sa podľa nich skloňuje slovo tolerancia, začali s negatívnou kampaňou.

Nie, nezačal to Michal Hvorecký. On tomu dal len korunku hlúposti a bigotnosti, začalo sa to dávnejšie. Ide o to, že liberálne médiá a elity si vybrali kandidáta. Nechcú Mikloška a chcú Radičovú. A keďže viac ako slobodu voľby majú radi percentá, chcú to hneď v prvom kole.

Nuž a teraz tu máme paškvil Michala Hvoreckého. Ako ho upozornil môj kolega z Týždňa Tomáš Gális, ten text postupne menil, ale neprávd je tam stále viac než dosť a text je sám osebe vnútorne rozporný.

Vojnu proti Iraku totiž podporili skôr ľudia z tábora Ivety Radičovej, či už to bol vtedajší premiér Dzurinda alebo intelektuál Bútora. Podobne napr. so zmluvou so Svätou stolicou, do Ríma s ňou pyšne cestoval Dzurinda a nie Čarnogurský či Mikloško a už vôbec nie Mečiar. A dalo by sa pokračovať. Paradoxne, keby bol Hvorecký verný svojim argumentom, viac s Mikloškovou kampaňou by mal problém s podporovateľmi Radičovej.

Sme tu a volíme slobodne. Volíme Mikloška. A Michalovi Hvoreckému buďme vďační, ukázal totiž, že Mikloškova kampaň je postavená na pozitívnych heslách, nie na negatívnych. Slobodu voľby podľa prirodzených ideových rozdielov a kvalít kandidátov nám obmedzuje niekto iný."

Celý článok: Vivat Hvorecký!
O článku Michala Hvoreckého píše aj Lukáš Krivošík a Tomáš Gális.

Bučko: Signály Františka Mikloška hovoria jasnou rečou

Františka Mikloška poznám 20 rokov osobne, ale vedel som o jeho disidentskej činnosti v podzemnej cirkvi i predtým. Je to dosť dlhý čas na to, aby človek mohol vyslať o sebe množstvo signálov. Tie, ktoré vyslal Fero Mikloško hovoria jasnou rečou o tom, že je to človek čitateľný, s jasnou hodnotovou a filozofickou orientáciou, že vie pomenovať zlo a jeho pôvodcov, ale pritom má rád ľudí, že málo hovorí o svojich skutkoch, ale to, čo urobil pre slovenskú kultúru a zachovanie pamäti národa je dosť i pre špecializovanú inštitúciu, že vie pochopiť i zlyhania iných, pritom sám je zásadový, že má zmysel pre humor a pritom život a jeho hodnotu berie vážne, že je tolerantný, ale za svoje presvedčenie vie trpieť a prinášať obety. Jednoducho človek s veľkým kultúrnym a pevne zakotveným hodnotovým zázemím. Skutočná osobnosť na prezidenta SR.

Štefan Bučko, herec, riaditeľ Činohry SND

štvrtok, januára 22, 2009

Dostál: Prečo pokojne áno František Mikloško

Včera tvorcovia občianskej kampane Moja prezidentka, podporujúcej Ivetu Radičovú, na svojej internetovej stránke zverejnili článok Prečo určite nie Mikloško. Zakladateľ kampane Michal Hvorecký sa v ňom demagogicky a pomocou mnohých neprávd snaží Františka Mikloška zdiskreditovať a vysvetliť, prečo "Mikloško nemôže byť dobrým prezidentom". Okrem iných sa odvoláva aj na konzervatívcov ako Ondrej Dostál, Daniel Lipšic či Peter Zajac, pre ktorých je F. Mikloško údajne tiež neprijateľný. Pod článkom sa objavilo vyše 70 pobúrených komentárov, dnes na svojom blogu reagoval aj Ondrej Dostál:

"Článok neobsahuje argumenty, prečo nevoliť Mikloška, iba argumenty, prečo by Mikloška nemali voliť ľudia s istým typom liberálnych názorov. A ide o ten typ liberalizmu, ktorý je môjmu pohľadu na svet veľmi vzdialený. Druhým problémom je, že článok obsahuje vyloženú demagógiu.

Príliš konzervatívne videnie sveta je dôvod, prečo Mikloška nebude voliť Zajac, Lipšic alebo ja? Ako na to, preboha, Hvorecký prišiel? Nikto z nás to nikdy nepovedal a Mikloškove konzervatívne názory určite nie sú pre mňa dôvodom, prečo ho nevoliť. Samozrejme, sú veci, na ktoré mám iný názor ako Mikloško. Ale rovnako sú aj veci, na ktoré mám iný názor ako Radičová. Takže sa musím dôrazne ohradiť voči použitiu môjho mena v takejto súvislosti.

Mikloško bol jedným z hlavných organizátorov sviečkovej manifestácie, najväčšieho prejavu odporu proti komunistického režimu na Slovensku. Ja osobne by som na Husákov pohreb nešiel a tiež som nebol práve nadšený, že tam boli Mikloško a Ján Čarnogurský. Avšak z ich strany to bolo predovšetkým gesto veriacich ľudí, ktorí ako prenasledovaní dokázali odpustiť svojmu prenasledovateľovi.

Mojou kandidátkou je v týchto voľbách Iveta Radičová, ale na rozdiel od iniciátorov kampane Moja prezidentka nemám ani najmenšiu pochybnosť, že František Mikloško by bol tiež dobrým prezidentom všetkých občanov."

Celý blog: Prečo pokojne áno František Mikloško

Mikloško v online rozhovore: Ako prezident by som sa snažil slobodne pomenovať problémy krajiny

František Mikloško dnes v online rozhovore na aktualne.sk odpovedal na otázky voličov. Z odpovedí vyberáme:

Otázka: Dobrý deň, budete mať výjazdy po Slovensku? Ako budete riešiť slovensko-maďarské vzťahy? Držím Vám palce.
František Mikloško: Slovensko-maďarské vzťahy, na rozdiel od všetkých mojich protikandidátov, riešim 20 rokov. Mojou filozofiou je stále diskutovať a mať trpezlivosť. Napríklad, vznik maďarskej univerzity v Komárne si neviem predstaviť v čase, keď bolo pri moci HZDS a dnešný prezident bol predseda parlamentu. Dnes túto univerzitu prezident navštívil a pochválil jej existenciu. Čo sa zmenilo? Možno nič, len bol potrebný čas, aby niektoré veci nepôsobili až tak hrozivo. Viem ale jednu vec, ktorú považujem za neprekonateľnú, a to je politická autonómia na juhu Slovenska.

Otázka: Prečo kandidujete, keď prakticky nemáte šancu vyhrať ? Aký je váš názor na odluku cirkvi od štátu? Ak by si ľudia žiadali na základe petície,referendum o interrupciách a registrovaných partnerstvách vypísal by ste ho?
František Mikloško: Keby ste sa ma opýtali, prečo som sa za komunizmu angažoval, keď šanca na úspech nebola žiadna, odpovedal by som Vám, lebo som bol presvedčený, že takýto životný postoj musím zaujať. Život sa neskladá len z viditeľných úspechov, iste nájdete dosť príkladov aj vo Vašom živote.
Pokiaľ budú zakotvené zmluvy medzi cirkvou a štátom, ktoré jej umožnia pokojne v spoločnosti pôsobiť, nemám nič proti odluke cirkvi od štátu. K takejto situácii chýba ešte prijať zmluvu o výhrade vo svedomí, ktorá bude v najbližších rokoch najviac v spoločnosti dikutovaná.
Vypísal by som každé referendum, ktoré mi ústava prikazuje. Nebránil by som ľuďom, aby na ktorúkoľvek otázku vyjadrili svoj názor a rovnako by som bránil moje právo vyjadriť svoj názor po uskutočnení referenda.

Otázka: Pan Mikloško, keby ste boli zvolený za prezidenta SR, akú vnútornú a zahraničnú politiku by ste viedli a či by ste sa snažili byť iný, ako je súčasný nekonfliktný prezident, ktorý vraj podla V. Mečiara pre ľudí nič nespravil?...
František Mikloško: Všimnite si, že na Slovensku neexistuje dopyt a potreba po funkcii prezidenta. Po odchode Michala Kováča Slovensko nemalo skoro rok prezidenta a nikto si to takmer nevšimol. Je to asi preto, že pri malých právomociach doterajší prezidenti nedokázali naplniť obsahom túto funkciu. Na poste prezidenta by som sa snažil slobodne pomenovať problémy krajiny, aj keď samozrejme s vedomím zodpovednosti za pokoj a pokojné spolunažívanie.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

Mikloško doručil petičné hárky s podpismi do parlametu

František Mikloško má už dnes v parlamente svoju kandidatúru na post prezidenta SR. Členovia petičného výboru odovzdali 2 137 petičných hárkov spolu s 19 924 podpismi. Aby bola kandidatúra uznaná, musí minimálne 15-tisíc podpisov overiť Kancelária NR SR.

streda, januára 21, 2009

Koňýk: Mikloška krúžkujem vo voľbách pravidelne

Už od prvých slobodných volieb pána Mikloška pravidelne na volebných lístkoch krúžkujem, tak je jasné, že aj teraz, v prezidentských volbách mu dám svoj hlas. Veď, komu inému?!

Koňýk, Zóna A

Otvorený list Ivanovi Šimkovi

Na veľkorysé zjednotenie sa s Františkom Mikloškom v prezidentskej kandidatúre vyzvala Ivana Šimka občianska iniciatíva Volím Fera! V liste zaslanom na jeho adresu vyzdvihli hodnotovú a ideovú totožnosť oboch adeptov na kandidatúru. Zdôraznili pritom „vytrvalosť v reprezentovaní ideí, ktoré naša spoločnosť životne potrebuje, aj keď sa momentálne javia ako menšinové a zabúdané“ a „veľkú úctu k pravde a nekompromisnú dôslednosť pri jej nasledovaní“. Autori listu si podľa vlastných slov „veľmi vážia ľudí, ktorí spoznali svoje povolanie angažovať sa vo verejnom živote a robia to nezištne v záujme verejného dobra“.

Vo svojom prejave na konvente MISIE 21 v Prešove 29. novembra 2008 označil Ivan Šimko nadchádzajúce prezidentské voľby za „mobilizáciu za istý charakter verejného života“. Iniciatíva Volím Fera! vyslovuje súhlas s takou charakteristikou a práve pre význam okamihu apeluje na dobrú vôľu Ivana Šimka na prejav jednoty a veľkorysosti. Uvádza dva hlavné dôvody: „netrieštenie šancí a svedectvo pred tými, ktorí pozorujú, ako kresťania obstoja v takýchto situáciách“.

„Vašu politickú angažovanosť i prezidentskú kandidatúru chápeme ako chvályhodnú snahu poskytnúť tým, ktorí túžia po čistej a dobro sledujúcej politike, možnosť mať takého zástupcu vo verejnom priestore. Teraz prichádza šanca ľudí s takouto túžbou zjednotiť v jednom kandidátovi na prezidenta s tým istým cieľom a tým istým ideovým základom,“ píše občianska iniciatíva Volím Fera! Ivanovi Šimkovi s nádejou na jeho správne rozhodnutie.

Otvoreny list v plnom znení si môžete prečítať tu.

utorok, januára 20, 2009

Manželia Porochnaví: Najlepším kandidátom je Mikloško

Sme rozhodnutí voliť Františka Mikloška v týchto prezidentských voľbách. Je najlepším kandidátom. Zaslúži si našu podporu už len za všetko čo urobil pre obranu demokracie a slobody na Slovensku od sviečkovej demonštrácie v roku 1988. Je to človek slušný s dostatočnými politickými skúsenosťami, aby mohol zodpovedne zastávať prezidentskú funkciu.

My "volíme Fera" s manželkou ;-)

Miroslav a Andrea Porochnaví, Humenné

Rakús: František Mikloško je pre mňa človekom, ktorý bol vždy sám sebou

Ak povedali viacerí myslitelia, že jednou z najdôležitejších úloh v živote človeka je to, aby v premenách a skúškach času zostal sám sebou, tak pre mňa je jednou z takýchto autentických osobností práve František Mikloško. Na rozdiel od mnohých iných ľudí a politikov som uňho nezaregistroval nijaké pragmatické "obraty", nijaké prezliekanie kabátov, nijaké ziskuchtivé konanie, v ktorom by strácal svoju identitu a presvedčenie. Takto vedel konať i v čase nepohody i v časoch priaznivejších občianskych pohybov. František Mikloško – a v tom mu pomáha aj jeho láskavý humoristický naturel – je pritom človekom empatie, dialógu a tolerancie, ktorý vie ľudí spájať, no zároveň sa vie odvážne, i za cenu rizika a prenasledovania (podal o tom výrazný dôkaz v totalitnom režime) postaviť za pravdu a ísť v stretnutí so silami zla contra torrentem.

František Mikloško nie je populistom, arogantným autoritárom, ba ani - napriek svojmu tvorivému mysleniu - pyšným elitárom.

To, že ho budem voliť za prezidenta, pokladám za vec svojho svedomia a presvedčenia.

Stanislav Rakús, spisovateľ

pondelok, januára 19, 2009

Voľby nie sú iba o dvoch možnostiach

Vladimír Palko, šéf volebného tímu Františka Mikloška, dnes v rozhovore pre agentúru SITA kritizoval, že predvolebná kampaň je podávaná ako iba koalično-opozičný zápas I. Gašparoviča s I. Radičovou. "Gašparovič nie je kandidát celej vládnej koalície, pretože Mečiar je vytrvalo proti nemu a má svojho kandidáta. Radičová nie je kandidátka celej opozície, pretože štyri politické strany majú poslancov v radoch parlamentnej opozície. Z toho tri SDKÚ-DS, SMK a KDH vyjadrili podporu Radičovej a my Konzervatívni demokrati Slovenska navrhujeme Františka Mikloška."

I. Gašparoviča označil ako reprezentanta postkomunizmu, I. Radičovú aj Z. Martinákovú ako čisto liberálne kandidátky a F. Mikloška ako reprezentanta kresťanských a konzervatívnych síl . "Radičová nevystupuje ako kandidátka, ktorá by chcela zjednocovať svojim postojom postoje celého opozičného spektra. Keď sledujete jej hlasovania v parlamente, či už to bolo hlasovanie o potratoch, o zákone o zásluhách Andreja Hlinku, no tak ona zaujíma striktne liberálne ľavicové postoje, nesnažila sa byť niekde v strede toho spektra. Ani len fakticky sa nesnažila svojimi postupmi zastupovať voličov z kresťansko-konzervatívneho spektra."

O potrebe riadiť sa iba tým, kto má akú podporu v prieskumoch verejnej mienky, V. Palko povedal: "Keby sme od začiatku hovorili, kto má, alebo nemá šancu, tak by potom mohol kandidovať len Ivan Gašparovič. Potom by sme mohli prezidenta menovať na základe prieskumov verejnej mienky."

Ružomberčania spomínali na patróna Mikloškovej kampane

Za patróna svojej prezidentskej kampane si František Mikloško vybral jezuitu Tomáša Munka so židovským pôvodom, zabitého nacistami. Jeho rodina žila istý čas v Ružomberku, kde mladý Tomáš vstúpil do noviciátu Spoločnosti Ježišovej. Jeho pamiatku si Ružomberčania pripomenuli už viackrát: v lete usporiadali v meste prezentáciu novej publikácie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivana A. Petranského Život pod hviezdou s podtitulom Osudy Tomáša Dezidera Munka a odhalili na budove jezuitského noviciátu pamätnú tabuľu a v decembri si koncertom pripomenuli odvlečenie Tomáša Munka.

Tragická udalosť sa udiala presne pred 64 rokmi, keď bol v polovici decembra 1944 z jezuitského noviciátu v Ružomberku odvlečený mladý rehoľník a konvertita zo židovstva, Tomáš Munk. V apríli nasledujúceho roku, vo veku 21 rokov, zahynul so svojimi rodičmi a mladším bratom Jurajom na „pochode smrti“ z koncentračného tábora Sachsenhausen pri Berlíne. „Tento dátum a tieto osudy si chceme pripomenúť komorným koncertom. Myslíme tiež na všetkých deportovaných ružomberských Židov. Ostalo tu po nich veľa bielych miest,“ povedal organizátor koncertu Matúš Bišťan.

Imrich Gazda, Terézia Rončáková

Jančok: Prečo stavať kaplnky, keď môžeme mať katedrály?!

Viacerí poznáte príbeh detí Hansela a Gretela od bratov Grimmovcov. Rozsievajú po ceste omrvinky z chleba, aby vedeli kadiaľ pôjdu cestou späť. Nechcú sa stratiť. Má to však háčik: omrvinky zjedia veveričky a lesní vtáci. Nezostáva im žiadna trasa. Vracajú sa naslepo a blúdia. U Františka Mikloška je trasa známa. Niektorí si ju zasypali sami, aby sme ju náhodou neodhalili. On vidí kultúrne Slovensko mladých Slovákov, ktorí sa nechcú hanbiť za svojho prezidenta a jeho schopnosti. S Mikloškom nepostupujeme do hmly. De La Rochefoucauld by dnes povedal: „Na rozdiel od iných, Mikloškove čnosti nie sú prezlečené neresti“.

Je jediný z kandidátov, ktorý disponuje vnútornou i vonkajšiou eleganciou. Tá prvá je v jeho integrite. Uvedomuje si, že morálka je pre občana voľbou, ale pre politika povinnosťou! Kandidát Mikloško veci neevokuje, ale pomenúva. Všimnite si ho v diskusiách: názor je presný, kým druhí v obave odlákať tú či onakú skupinu, preferujú vágne pojmy. Vonkajšiu eleganciu má v suaviter in modo, teda v citlivých maniéroch. Prečo asi patrí medzi pár politikov, ktorí sa môžu prejsť centrom Bratislavy sami bez ochranky?

Pýtali sa ma v Paríži, kto sú tí dvaja páni na tej fotke (v nemenovanom časopise). Povedal som, že Havel a Mikloško. Prvého poznali, druhého nie. Sme jeho dlžníkmi a máme možnosť ukázať medzinárodnej scéne našu silu. Zvoľme si ho a s radosťou sa ním budeme pýšiť!

Sú tu taktiež dôstojné ženy, ktoré kandidujú. Mikloško nad nimi dominuje skúsenosťami, silným a vzácnym príbehom. Ich šanca možno ešte príde. Vy napriek tomu dumáte už dnes možno medzi nimi a ním. Pochybujete? Váhate? Neviňte sa! Pochybnosť je dôsledkom inteligencie. Vedzte však, že máte na výber: načo však stavať kaplnky, keď možeme mať katedrály?!

Ľubomír Jančok, prezident asociácie študentov str. a vých. Európy (Remeš, 2006/07), laureát medzinárodnej Ceny (Francúzsko) a Ceny Rektora UK, dvojjazyčný blog: Slovensko s Vami

nedeľa, januára 18, 2009

Drobný: Mikloško zostal sám sebou

Prečo budem ja voliť Fera?

Poznáme sa roky. Hoci sa od novembra 1989 pohybuje v politike, zostal podľa mňa stále tým priamym, čestným a charakterným človekom, akým bol, keď som ho stretol po prvý krát. A to nie je v dnešnej dobe málo!

Juraj Drobný, katolícky kňaz