sobota, februára 14, 2009

Ochrana života, eutanázia a rýchly Kaliňák

Denník SME pokračuje v cykle otázok a odpovedí prezidentských kandidátov.

Má žena právo slobodne sa rozhodnúť isť na potrať?

Zuzana Martináková odpovedala, že potraty považuje za tragédiu, zároveň aj autonómne právo ženy slobodne sa rozhodnúť.

Podľa Františka Mikloška patrí slovenský zákon o potrate z roku 1986 k najliberálnejším na svete. V tejto otázke vyznáva náuku katolíckej cirkvi. Nikto nemá právo rozhodnúť o nevinnom ľudskom živote.

Iveta Radičová sa priamej odpovedi vyhla. (pozn. autorov: Radičová podporila v minulosti iniciatívu za zachovanie interupčného zákona Možnosť voľby medzi prvými)

Podpísali by ste zákon o eutanázii?

Radičová by ako prezidentka krajiny nikdy nepodpísala zákon, ktorý je v rozpore s Ústavou. Eutanázia podľa nej je.

"Takýto zákon by som nepodpísal. Život je príliš veľké tajomstvo, aby sa naň siahlo." odpovedal Mikloško.

Je v poriadku, ak chce minister vnútra chce žalovať médium, ktoré ho prichytilo pri prekročení rýchlosti vo vládnom aute?

Podľa súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča má právo podať žalobu každý občan.

"Ak minister Kaliňák podá pre tento priestupok demisiu, nech žaluje kohokoľvek." konštatoval František Mikloško.

piatok, februára 13, 2009

František Mikloško: Ďakujem Ivanovi Šimkovi za gesto, ktoré voči mne urobil

Pozrite si vyhlásenie, v ktorom František Mikloško vyjadruje poďakovanie Ivanovi Šimkovi za jeho podporu a vyslovuje uznanie aj jeho podporovateľom za veľkú prácu, ktorú odviedli pri zbieraní podpisov. Prijíma to ako záväzok k tomu, aby naplnil ich predstavy, ktoré vkladali do Ivana Šimka.

Biskup Tondra sa zastal iniciatívy bratislavských kňazov

Predseda Konferencie biskupov Slovenska a spišský diecézny biskup František Tondra sa zastal iniciatívy siedmich bratislavských kňazov. Ako povedal pre SME.sk, pre veriacich má byť podľa svedomia ako kritérium politická schopnosť kandidáta a jeho postoj k hodnotám, ktoré Cirkev hlása. "Pýtam sa preto, prečo by som mal nesúhlasiť s iniciatívou bratislavských kňazov, ktorí sa obrátili na vedenie KDH, aby zmenilo svojho kandidáta? Prečo by sa kňazi nemohli vyjadriť k jednotlivým kandidátom?" Podľa biskupa Tondru sa kňazi síce zriekajú aktívnej politiky, ale nezriekajú sa svojho vplyvu, pretože inak by prestali byť "soľou zeme".

štvrtok, februára 12, 2009

Ivan Šimko: František Mikloško je zárukou na dobrého prezidenta

Ivan Šimko, ktorý sa pred časom vzdal kandidatúry na prezidenta v prospech Františka Mikloška, na svojej internetovej stránke zverejnil vyhlásenie, v ktorom bližšie vysvetľuje svoj krok. Hovorí o nie veľmi dobrej histórii našich prezidentov a o tom, prečo považuje F. Mikloška za správneho na tento post. Pozrite si videozáznam:



"(...) Kto iný má možnosť a príležitosť stáť nad malichernými politickými šarvátkami tak, aby do spoločnosti vnášal skutočný hodnotový rozmer, ak nie prezident. Ale nie ako frázu, nie ako prostoduché heslo z dielne reklamných agentúr o tom, že chcem myslieť globálne a konať lokálne, či spolu čosi s občanmi dokážeme. To sú slová bez skutočného obsahu. Prezident má svojmu národu hovoriť o slobode, o spravodlivosti a o ľudskej spolupatričnosti a solidarite vo chvíli, a predovšetkým vo chvíli, keď sú tieto hodnoty ohrozené, i za cenu osobnej obety. To je postoj hodný hlavy štátu. A práve v tomto je František Mikloško iný ako všetci ostatní kandidáti. Jeho činnosť v zápase o slobodu v čase komunistickej diktatúry dáva záruku, že v kritickej chvíli obstojí. Chcem, aby sa všetky hlasy ľudí, ktorí si uvedomujú túto najdôležitejšiu požiadavku na úrad hlavy štátu, sústredili na jedného kandidáta, na toho, ktorý jej rozumie. Kandidáta, ktorý sa nehlási ku kresťanstvu iba ako ku klubu voličov, ale čerpá životnú silu z jeho najvnútornejšieho posolstva. Toto je skutočný kresťanský kandidát, nielen kandidát, pre ktorého je kresťanstvo iba príslušnosťou k organizácii. Takýto kandidát môže byť potom prezidentom, na ktorého sa budú môcť spoľahnúť nielen tí, ktorí patria do jeho fanklubu, ale všetci občania Slovenskej republiky."

Liga pár páru: Nemusíme voliť menšie zlo, volíme dobro

Liga pár páru v Slovenskej republike sa angažuje v úcte k životu ( pro life) od momentu jeho vzniku pri počatí až po jeho ukončenie prirodzenou smrťou a konkrétnymi vzdelávacími a osvetovými aktivitami pomáha v občianskej spoločnosti budovať kultúru života - „pro life“. Sme radi, že v prezidentských voľbách 2009 na Slovensku máme kandidáta s jasne vyhraneným názorom na ochranu života, ktorého skutky a dlhoročné postoje sa nerozchádzajú s jeho vyhláseniami a sú totožné s hodnotovými postojmi a snaženiami LPP. Z tohto dôvodu sa členovia vedenia LPP zhodli, že vo voľbách na prezidenta Slovenskej republiky oficiálne podporia pána Františka Mikloška. Aj keď sa stretávame s názorom, že pravdepodobne pán Mikloško nebude mať dostatočnú podporu, aby sa dostal do druhého kola, veríme, že šancu na zvolenie má. Na rozdiel od predchádzajúcich volieb občania tohto štátu už nie sú vystavení voľbe „voliť menšie zlo“, keď je možné „voliť dobro“.

Za vedenie LPP v SR štatutárni zástupcovia,
Peter a Zuzana Košťálovci
Jozef a Simona Predáčovci

streda, februára 11, 2009

Vyjadrenie k petícii na podporu bratislavských kňazov

Milí priatelia,

chceme sa vám poďakovať za odozvu na list bratislavských kňazov KDH. Za dva dni podporilo petíciu takmer 400 ľudí.

Prišlo však k zneužitiu niektorých mien. Na základe toho petíciu sťahujeme. Kňazomi a ďalším podpísaným, ktorí sa v petícií ocitli bez svojho súhlasu, sa touto cestou ospravedlňujeme.

Svoje podporné stanoviská nám však naďalej môžete napísať na volimfera@gmail.com

Iniciátori kampane Volím Fera!

pondelok, februára 09, 2009

Bratislavskí kňazi vyzvali KDH na dištanc od Radičovej

Na verejný dištanc od Ivety Radičovej ako kandidátky na prezidentku vyzvali KDH bratislavskí kňazi. „Vyzývame Vás a žiadame, aby ste napriek rozporu medzi Vami podporili kandidatúru pána F. Mikloška,“ napísali kňazi v liste adresovanom predsedovi strany Pavlovi Hrušovskému. „V prípade, že by KDH zostalo v postoji verejnej podpory pani I. Radičovej, znamenalo by to politickú samovraždu, a by bolo potrebné, buď aby bolo z názvu odstránené slovo ‚kresťanské‘, alebo aby odstúpilo celé predsedníctvo,“ konštatujú prví siedmi signatári. Iniciátor listu Anton Solčiansky zo Záhorskej Bystrice oslovil s prosbou o podporu listu ďalších kňazov a organizácie.

„V súčasnosti naša vlasť prechádza zložitým obdobím triedenia duchov v otázke zápasu medzi civilizáciou lásky a kultúrou smrti. Jedným z významných medzníkov toho, kam sa vnútorne aj navonok uberie Slovensko, sú nadchádzajúce prezidentské voľby,“ zdôrazňuje list KDH, ktorý priamo vyjadruje znepokojenie nad tým, „že KDH sa verejne prihlásilo k podpore liberálnej kandidátky, ktorá jasne zastáva postoje v rozpore s Božími zákonmi a kresťanskou morálkou“. A to najmä, keď „je známy kandidát, ktorý zastáva jasné kresťanské postoje“. Kňazi predsedovi KDH pripomínajú, že „kresťan – a tobôž pôsobiaci v politike – je ten kto zavrhuje zlo a volí si dobro, a nemôže podporovať kandidáta, kandidátku, ktorý verejne zastáva ‚právo‘ na potrat“.

List zverejnil jeho iniciátor A. Solčiansky dnes. Podpísaní sa na KDH obrátili „ako bratia v Ježišovi Kristovi, a ako duchovní správcovia a kňazi pôsobiaci v dekanátoch Bratislavy“. Okrem iniciátora je medzi nimi Štefan Herényi z farnosti na Dlhých Dieloch, minoriti Lucián Mária Bogucki a Tomáš Lesňák z Karlovej Vsi, verbisti Ján Štefanec a Stanislav Krajňák z Univerzitného pastoračného centra v Bratislave a Marek Vadrna z Marianky.

List v plnom znení prinášame tu.

Prečítajte si aj:

Programové tézy Františka Mikloška

Na včerajšej tlačovej konferencii predstavil František Mikloško programové tézy svojej prezidentskej kandidatúry. Rozdelil ich do 4 bodov, ich predstavenie si môžete pozrieť aj na videu:



1. Ctím kresťanské korene Slovenska i Európy:
- chcem brániť ľudský život, rodinu, dôstojnosť človeka
- chcem sa zasadzovať za toleranciu medzi národnosťami, náboženstvami a rôznosťou ľudí

2. Ctím pamäť národa, regiónov, ľudí:
- chcem hľadať zjednocovanie Slovenska v historickej rôznosti regiónov, obcí i ľudí
- chcem hľadať zmier v historických udalostiach Slovenska
- ctím hodnoty Novembra ako koniec totalitného vládnutia a priestor pre hľadanie porozumenia

3. Ctím každého človeka v jeho životnom príbehu:
- chcem byť solidárny s každým človekom v jeho úspechoch i problémoch
- chcem stáť na strane ľudí, ktorí sa cítia na okraji spoločnosti

4. Najprv Slovensko, potom Európa:
- chcem presadzovať zvrchovanosť Slovenska v kultúrno-etických otázkach a v oblasti priamych daní
- chcem hľadať cesty pre otvorenosť a rozhovor Slovenska s okolitými národmi a štátmi

nedeľa, februára 08, 2009

Martináková si váži Mikloška. Mikloško si váži Bugára

Denník SME uverejňuje cyklus otázok a odpovedí prezidentských kandidátov. Naposledy sa pýtal, ktorých politikov si kandidáti najviac vážia. Medzi politikmi, ktorých si František Mikloško váži, sa ocitli dvaja politici maďarskej národnosti. Vladimír Palko, Peter Zajac, Béla Bugár sú traja súčasní politici, ktorých si váži najviac. Medzi troch bývalých politikov zaradil Jána Čarnogurského, Fedora Gála a Arpáda Göncza.

Prekvapujúco odpovedala na otázku aj kandidátka Zuzana Martináková, ktorá oceňuje zásadovosť Františka Mikloška, ktorý prejavil svoj charakter už pred nežnou revolúciou i keď sa s ním rozchádza vo viacerých názoroch.

Vyraďme spiatočku. Zaraďme Mikloška!

Počet podporovateľov Františka Mikloška na Facebooku prekročil číslo 500 a stále rastie.

Sme radi, že sa rozhodujete pre prezidentského kandidáta na základe zdravého rozumu a nepodliehate panike, podľa ktorej existujú len dve alternatívy.

František Mikloško nie je ako zlatý dukát, ktorý má každý rád. Nesnaží sa povedať všetko a zároveň nič. Má jasný názor na otázky súvisiace s ochranou života, manželstva a rodiny či postavenie Slovenska v Európskej únii. Nevyskajuje na vás "z chladničky" a jeho podporovatelia sa neutiekajú k lacným marketingovým klamstvám.

VyRaďme spiatočku! Máme slobodu sa rozhodnúť zaradiť Mikoška už v prvom kole! ;-)