utorok, februára 24, 2009

Biskup Baláž: Katolíci nemôžu voliť ľudí, ktorí sú proti kresťanskej morálke

V piatok 20.2. na svätej omši vysielanej aj cez rádio Lumen banskobystrický biskup Rudolf Baláž vyzval veriacich na zodpovedný prístup k prezidentským voľbám. Okrem iného povedal:

"Katolík nemôže na čelné miesta štátu voliť ľudí, ktorí sú proti morálnym zákonom Cirkvi. U nás neexistuje zabiť nenarodené dieťa. To je ťažký hriech, brutalita, lebo to dieťa nemôže ani rúčku zdvihnúť na svoju obranu. Táto zásada má v nás zvoniť a my si máme vo svojom svedomí poriadne preskúmať, koho ideme voliť. To nie je len tak, že prídeme a vhodíme papierik, ktorý nám dajú. Mojou povinnosťou je poriadne si preskúmať tých ľudí. Ak to niekto len tak povrchne odpáli, má zodpovednosť za celý vývoj.

Žiaden politik nesmie povedať, že morálka je vecou dohody spoločnosti. Táto veta je hrozná a má strašné dôsledky. Adolf Hitler všetky zbojstvá, ktoré vykonal, vykonal na základe toho, že mu to odsúhlasili nemeckí poslanci v Reichstagu. Táto veta znamená, že ak sa spoločnosť dohodne, že vražda nie je hriech a priestupok proti zákonu, môžeme vraždiť. To je pre hlúpych. Táto doba od nás vyžaduje, aby sme neboli tými, ktorí podporovali Hitlera v Reichstagu. "

Biskup Baláž zdôrazňuje, že najvyššou autoritou je Boh, a ten určuje, čo sa môže a nemôže. "Preto je smutné, ak do funkcií idú ľudia, ktorí sa už dávno rozlúčili s desatorom a vôbec mu nerozumejú. Cirkev je tu na to, aby bola hlásateľom Božích právd."

Podobne sa jasne ohradil proti výchove detí homosexuálnymi pármi. "Kto nám dovolil na základe prirodzeného zákona ohaviť budúcnosť dieťaťa? Nevinné dieťa má plné právo na plnohodnotný život a ten mu musí dať dospelý človek. Ak je to zvrátený človek, dá mu svoju zvrátenosť. Kto bude za to zodpovedný?"

V závere vyzval na dôsledné formovanie svedomia a na konanie nie podľa svojvôle, ale podľa Božieho zákona. "Politikov, ktorí to nerešpektujú, netreba už na ihrisko nášho štátu znova pripúšťať."

Zvukový záznam sv. omše môžete nájsť v archíve rádia Lumen. Samotnú homíliu si vo formáte .mp3 môžete stiahnuť TU a vypočuť tu:
















Kandidátka Iveta Radičová sa pred časom vyjadrila, že Cirkev síce zastáva svoje stanoviská, ale občania 21. storočia majú právo na svoje zodpovedné rozhodovanie, ktoré nemusí byť v rozpore s cirkvami. Zdôraznila, že "to, čo je morálne alebo nemorálne v spoločnosti, je vec spoločenskej dohody v tej-ktorej spoločnosti."
Prečítajte si aj dnešnú odpoveď I. Radičovej na slová biskupa R. Baláža. Hovorí, že zákony sú vecou spoločenskej dohody, ako príklad spomína Ústavu, nehovorí už však, že aj tento najvyšší právny dokument, ako mnohé iné zákony, sa odvoláva na morálne princípy kresťanstva.

Pozrite si aj pozitívne vyjadrenie kandidáta Ivana Gašparoviča k registrovaným partnerstvám homosexuálov.

Prečítajte si aj komentáre P. Minárika: Biskup neprirovnal Radičovú k Hitlerovi!, L. Krivošíka: Radičová, Baláž a Hitler a M. Lettricha: SME, Baláž, Radičová a Hitler