pondelok, februára 09, 2009

Bratislavskí kňazi vyzvali KDH na dištanc od Radičovej

Na verejný dištanc od Ivety Radičovej ako kandidátky na prezidentku vyzvali KDH bratislavskí kňazi. „Vyzývame Vás a žiadame, aby ste napriek rozporu medzi Vami podporili kandidatúru pána F. Mikloška,“ napísali kňazi v liste adresovanom predsedovi strany Pavlovi Hrušovskému. „V prípade, že by KDH zostalo v postoji verejnej podpory pani I. Radičovej, znamenalo by to politickú samovraždu, a by bolo potrebné, buď aby bolo z názvu odstránené slovo ‚kresťanské‘, alebo aby odstúpilo celé predsedníctvo,“ konštatujú prví siedmi signatári. Iniciátor listu Anton Solčiansky zo Záhorskej Bystrice oslovil s prosbou o podporu listu ďalších kňazov a organizácie.

„V súčasnosti naša vlasť prechádza zložitým obdobím triedenia duchov v otázke zápasu medzi civilizáciou lásky a kultúrou smrti. Jedným z významných medzníkov toho, kam sa vnútorne aj navonok uberie Slovensko, sú nadchádzajúce prezidentské voľby,“ zdôrazňuje list KDH, ktorý priamo vyjadruje znepokojenie nad tým, „že KDH sa verejne prihlásilo k podpore liberálnej kandidátky, ktorá jasne zastáva postoje v rozpore s Božími zákonmi a kresťanskou morálkou“. A to najmä, keď „je známy kandidát, ktorý zastáva jasné kresťanské postoje“. Kňazi predsedovi KDH pripomínajú, že „kresťan – a tobôž pôsobiaci v politike – je ten kto zavrhuje zlo a volí si dobro, a nemôže podporovať kandidáta, kandidátku, ktorý verejne zastáva ‚právo‘ na potrat“.

List zverejnil jeho iniciátor A. Solčiansky dnes. Podpísaní sa na KDH obrátili „ako bratia v Ježišovi Kristovi, a ako duchovní správcovia a kňazi pôsobiaci v dekanátoch Bratislavy“. Okrem iniciátora je medzi nimi Štefan Herényi z farnosti na Dlhých Dieloch, minoriti Lucián Mária Bogucki a Tomáš Lesňák z Karlovej Vsi, verbisti Ján Štefanec a Stanislav Krajňák z Univerzitného pastoračného centra v Bratislave a Marek Vadrna z Marianky.

List v plnom znení prinášame tu.

Prečítajte si aj: