nedeľa, decembra 21, 2008

Kto sa klania pani móde?

Lukáš Krivošík, šéfredaktor prave-spektrum.sk a komentátor aktuality.sk, si vzal na mušku utorkové DeFacto a diskusiu Z. Martinákovej a F. Mikloška - komentár Kto sa klania pani móde?: "Zuzana Martináková bola divákmi vychvaľovaná a vyzdvihovaná, lebo údajne „zastáva moderné a pokrokové názory“. Naopak Mikloško bol zrejme tým istým typom divákov kritizovaný, že naopak „zastáva názory nemoderné, zastarané a prekonané“. Nad touto perspektívou sa treba pozastaviť! Je v nej totiž skrytý častý omyl ľudí, zastávajúcich spoločensky liberálne postoje. Títo sa z akéhosi zvláštneho dôvodu domnievajú, že každá zmena je súčasne zmenou k lepšiemu a to, čo je nové a neodskúšané, je zásadne lepšie ako čokoľvek staré a osvedčené.

Celá debata o tom, kto je na jednej strane moderný a pokrokový a na druhej strane prekonaný a zastaraný, má svoje ťažisko inde. Móda je vrtkavá a ako sa módne vlny zjavia, tak náhle aj opadnú. Každá doba má svoje ilúzie a omyly.

Ten súboj medzi konzervatívcami a liberálmi nie je konfliktom „včerajších“ a „zajtrajších“ hodnôt. Je to konflikt nablýskaných klamlivých ilúzií, aké sa objavujú v každej epoche - s hodnotami, ktoré sú nadčasové, večné a pravdivé v každej dobe, aj keď sa v každej dobe na ne zúrivo útočí."

Podporte článok svojím hlasom, ďakujeme ;-)