nedeľa, januára 25, 2009

Ján Duda: Prezident Mikloško by bol z nebies daný zázrak

Problém katolíkov: za koho hlasovať v prezidentských voľbách rieši na svojom blogu duda.kapitula.sk profesor kánonického práva Ján Duda. Jediným bezvýhradne akceptovateľným kandidátom je podľa neho František Mikloško. „Je človekom pravej katolíckej viery a mravov a žije usporiadaným katolíckym spôsobom života. Avšak, ak by sa skutočne stal prezidentom, bol by to v súčasnej politickej, spoločenskej a náboženskej situácii na Slovensku, azda skutočne z nebies daný zázrak.“

Alternatívy však Duda považuje za nepriechodné. „Kto je skutočným a presvedčeným katolíkom, nemôže dať svoj hlas Ivanovi Gašparovičovi, pretože v minulosti bol členom komunistickej strany, ktorá najmä v 50. rokoch, ale v 70. rokoch napáchala toľko zla v našej spoločnosti. Taktiež jeho aktivity počas vlády Vladimíra Mečiara najmä vo funkcii predsedu parlamentu evokujú nemalé problémy.“ O Ivete Radičovej Duda konštatuje: „Je vdova, ale je liberálkou, zástankyňou - ako to ona tvrdí - života (ale verejnosť vie, že aj potratov) a žije s pánom Riapošom bez manželstva. A to je jednoducho vážnym dôvodom, že nijaký katolík ju nemôže otvorene podporiť.

Z týchto dôvodov Duda ocenil gesto spišského pomocného biskupa Andreja Imricha, ktorý Mikloška verejne podporil. „Jeho postoj je veľmi odvážny i sympatický. Je riešením pre mnohých katolíkov, ako sa majú zachovať pri tohtoročných prezidentských voľbách.“ Duda pripomenul, že aj spišský diecézny biskup František Tondra už raz svojou fotografiou aj menom na plagátoch podporil prezidentskú kampaň konkrétneho kandidáta, a to bývalého rektora Univerzity Komenského prof. Šveca.