utorok, januára 13, 2009

Biskup Andrej Imrich: Z viacerých možností vyberám tú najlepšiu

Volím Františka Mikloška.

Pretože nám ľuďom Pán Boh daroval rozum a svedomie, máme schopnosť rozlišovať medzi dobrom a zlom a máme schopnosť poznať hierarchiu hodnôt.

V dnešnej dobe sme dosiahli neuveriteľný dar - slobodu. Neznamená to, že môžem konať ako sa mi zachce. Fyzicky to síce je možné, ale morálka to nedovoľuje. Morálka si vyžaduje tak zužitkovať slobodu, že z viacerých možností z vlastného rozhodnutia vyberám tú najlepšiu. V nijakom prípade sa nemám rozhodnúť pre to, čo je zlé, lebo by to bolo nemorálne, a to platí aj pri prezidentských voľbách a nielen pri nich, ale pri každých voľbách.

Z tohto pohľadu voľby nie sú lotériou, pri ktorej potrebujem vsadiť na toho, kto vyhrá. Mnohí ľudia, a to aj kresťania, si takto počínajú. Sledujú, aké preferencie majú jednotliví kandidáti a hlasujú za toho, kto má najväčšiu nádej na víťazstvo. To sú ťažkí hazardéri, lebo hazardujú s osudom vlasti. Kresťan sa má prihlásiť k nositeľovi kresťanských hodnôt aj vtedy, keď ich nositeľ nemá nádej na víťazstvo.

Spomedzi známych prezidentských kandidátov je v mojich očiach celoživotným nositeľom nielen kresťanských, ale aj ľudských hodnôt poslanec František Mikloško. Hlásil sa k nim aj vtedy, keď to bolo spojené s rizikom a obetou, preto mal odvahu v marci 1988 na seba vziať nepredvídateľné následky a zorganizovať pokojnú sviečkovú manifestáciu. Ku kresťanským hodnotám sa hlásil vtedy, keď bol na výslní, i vtedy, keď ním pohŕdali.

František Mikloško má zreteľnú kresťanskú i ľudskú identitu. Za svoje kresťanstvo sa nehanbí a má pritom v úcte všetkých slušných ľudí iných vyznaní, či ľudí bez vyznania. Je preto schopný prispieť k budovaniu spoločného dobra v multikulturálnej spoločnosti dnešného Slovenska i nášho spoločného Európskeho domu.

V dnešnom konzumnom spôsobe života veľmi bujnie naše sebectvo. Následkom sebectva sa presadzuje kultúra smrti, ktorá je hrozbou rozvinutej časti našej planéty, do ktorej patríme aj my. František Mikloško dal mnohokrát najavo, že je jednoznačným zástancom kultúry života.

Má v úcte dôstojnosť ľudskej osoby, preto sa zaradil medzi tých, čo presadzovali záruky slobody svedomia, aby nikto nikoho nemohol zákonom nútiť konať to, čo cíti ako zločin. Tým stratil politické pozície a dáva najavo, že to neľutuje. Dôstojnosť ľudskej osoby za to stojí.

Z jeho postojov cítiť, že chce, aby hospodársky i spoločenský život našej spoločnosti bol postavený na skale, teda na Božom zákone. Boží zákon je vpísaný do usporiadania prírody i do ľudského svedomia. Rešpekt voči Božiemu zákonu v prírode je odbornosť a rešpekt voči zákonu svedomia je morálka. Som pevne presvedčený, že sa bude snažiť o to, aby život v našej spoločnosti bol postavený na takých politických rozhodnutiach, ktoré sú v súlade s morálkou a odbornosťou.

Mnohí sa možno čudujú, prečo do toho ide, keď nemá takmer žiadnu nádej na víťazstvo. Som presvedčený, že kandiduje nie pre vidinu víťazstva, ale preto, aby kresťanom dal možnosť podporiť hodnoty, ktorých je nositeľom. Kresťanská odvaha je v tom, že kresťan sa nebojí prehry, nebojí sa odmietnutia, ale drží sa pravých hodnôt aj vtedy, keď nie sú v kurze, keď sa s nimi dožije iba prehry. Nedá sa hlásiť sa k víťaznému zmŕtvychvstalému Kristovi, keď sme sa nechceli k nemu prihlásiť vtedy, keď prehrával na krížovej ceste.

Z toho čo som uviedol mi vyplýva, že keď sa hlásim ku kresťanstvu, nekonal by som čestne, ak by som nositeľovi takých hodnôt nedal svoj hlas. Prihlásiť sa k nemu chcem, aj napriek tomu, že má veľmi malú nádej na víťazstvo. Mojou úlohou je podporovať kresťanské hodnoty a nehľadieť na to, či to prinesie víťazstvo alebo prehru. V tom sa bude skrývať aj moja odvaha. Jedno i druhé je totiž v rukách Božích.

Andrej Imrich, spišský pomocný biskup


Prečítajte si aj komentár Lukáša Krivošíka Biskup podporil Mikloška: Môže?

Svoju podporu Františkovi Mikloškovi už vyjadrili napr. PR manažérka Eva Forraiová-Güttlerová, spisovateľ Daniel Hevier, publicista Imrich Gazda a ďalší, pridajte sa aj vy a zašlite nám správu na volimfera@gmail.com. Ďakujeme!