štvrtok, februára 19, 2009

CBR vyzvalo biskupov na usmernenie voličov

Pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami je na Slovensku nevyhnutné usmernenie Katolíckej cirkvi. Napísala to riaditeľka Centra pre bioetickú reformu (CBR) Jana Tutková v liste adresovanom všetkým katolíckym biskupom. Požiadala ich o „aktívnejšie využitie svojej autority“ v súvislosti s postojom verejnosti k potratom a zdôraznila, že „kľúčovým momentom formácie svedomia ľudí sú aj voľby do najrôznejších verejných pozícií“.

CBR pripomenula vyhlásenie Konferencie katolíckych biskupov USA, ktorá v roku 2004 vydala dokument Katolíci v politickom živote (pomerom hlasov 183:6) s týmto usmernením: „Potvrdzujeme, že keď ide o politických kandidátov a držiteľov verejných postov, katolícka komunita a katolícke inštitúcie by nemali dávať podporu tým, ktorí konajú v rozpore s našimi základnými morálnymi princípmi. Nemali by dostať ocenenia, pocty alebo priestor rečniť, čo by mohlo navodzovať dojem podpory ich aktivitám.

CBR zároveň „vyjadrilo poľutovanie“ nad tým, že „KDH robí kompromis so svojimi hodnotami, keď dáva svoju plnú podporu prezidentskej kandidátke, ktorá je radikálnou zástankyňou „práva na potrat“.“ Biskupov povzbudilo, aby nenechali vytlačiť svoj morálny hlas z verejného života.

Snímka: T2