streda, februára 18, 2009

Zimmermann: Chcem väčšie dobro!

Chcem mať za prezidenta slušného patriota. Z ľudí, ktorí kandidujú na post prezidenta, spĺňa tento atribút iba František Mikloško. Patriot je hrdý človek, avšak jeho láska k svojej krajine ešte neznamená nenávisť voči iným. Práve naopak. Ak sa uchyľujeme k primitívnemu slovníku plnému slepej agresie voči druhému národu, sme hanbou svojej vlasti. A práve František Mikloško nemá problém otvorene podporovať, ale aj viesť dialóg napríklad aj s našimi maďarskými susedmi. Na a zato ho hlúpi nacionalisti označujú ako „zradcu národa“.

Samozrejme, samotný patriotizmus ešte nestačí, veď svojim spôsobom je možné označiť za patriotku aj Ivetu Radičovú (nie však Ivana Gašparoviča!). Mikloškov patriotizmus sa snúbi s jeho ďalšími hodnotami, ktoré sú svojou povahou konzervatívne a kresťanské. To je hlavný rozdiel medzi Radičovou a Mikloškom. Jeho názory a činy sú výrazne v prospech života a slobody. Hovorí o živote človeka od počatia, a za slobodu sa v čase socializmu zasadzoval ako máloktorý iný Slovák (všetci doterajší prezidenti SR boli v minulosti členmi KSČ, i ten súčasný, ktorý „myslí národne a cíti sociálne“, alebo tak nejako).

Mnohí pred prezidentskými voľbami hovoria o menšom zle, malých šanciach a potrebe zjednotenia. Menšie zlo bol aj súčasný prezident a taktiež aj on mal malé predvolebné preferencie. Ja nechcem voliť menšie zlá, či možno menšie dobrá, nechcem kalkulovať dopredu s číslami, ktoré nemajú váhu a nič neznamenajú. Budem voliť podľa svojho kresťanského presvedčenia a svedomia. Rozhodol som sa pre väčšie dobro.

Volím Fera!

Marián Zimmermann, spolupracovník časopisu ZRNO a asistent psychológa v Spišskej Novej Vsi