streda, marca 04, 2009

Prečo František Mikloško?

Milí priatelia, v iniciatíve Volím Fera sme sa rozhodli vytvoriť informačný, voľne šíriteľný leták, v ktorom bližšie približujeme dôvody, prečo je podľa nás František Mikloško najlepším kandidátom na prezidenta. Je vo formáte A4, obsahuje 2 strany, prvá (vonkajšia) sú logá, vnútorná (textová) obsahuje 7 dôvodov, "prečo František Mikloško". Ak leták zložíte na polovicu, vznikne celkom praktický formát A5. Je farebný, s fotografiami, ale snažili sme sa ho urobiť tak, aby nevyžadoval veľké náklady na tlač. Podľa svojich možností ho pokojne môžete tlačiť aj čiernobielo (alebo v prípade potreby napr. aj iba druhú, textovú stranu).

Leták je dostupný na tejto adrese: http://www.archive.org/download/Letak-VolimFera/letak-volim-fera.pdf
Stiahnite si ho do svojho počítača, tlačme a voľne ho šírme v čo možno najväčšom množstve a spolu si tak pomôžme ukázať Slovensku toho najlepšieho kandidáta na prezidenta :-) Ďakujeme za Vašu podporu!

Sedem dôvodov, prečo František Mikloško:

1. ÚPRIMNÉ KRESŤANSTVO
Svoju vieru otvorene žil v časoch neslobody, keď to bolo spojené s veľkým rizikom, a úprimne ju žije aj dnes. Obhajuje úlohu náboženstva v spoločnosti aj v politike. Je jediným kandidátom, ktorý bráni právo na život od počatia až po prirodzenú smrť.

2. BOJ ZA SLOBODU A DEMOKRATICKÉ HODNOTY
Bojovník proti komunizmu. Organizátor Sviečkovej manifestácie v roku 1988 za náboženské a občianske slobody. Osobnosť Nežnej revolúcie a prvý predseda slobodnej Slovenskej národnej rady. Bojovník proti nedemokratickým tendenciám v ponovembrovej politike.

3. PAMÄŤ NÁRODA A KULTÚRA
Má veľkú úctu k slovenskej histórii a kultúre, k zveľaďovaniu kultúrneho dedičstva. Za komunizmu organizoval mnohé výstavy zakázaných výtvarníkov, za čo dostal v roku 2005 cenu Christmas od umeleckého Združenia A-R. Je autorom dvoch kníh a spolueditorom významnej publikácie Zločiny komunizmu na Slovensku 1948-1989.

4. NADSTRANÍCKOSŤ
Počas 20 rokov v politike nadobudol mnoho skúseností, jednou z nich je aj poznanie viacerých slušnejších politikov z rôznych politických strán. Medzi terajšími opozičnými politikmi pozná, prirodzene, mnohých. O poznaní tých koaličných hovorí napr. priznanie Sergeja Kozlíka z HZDS, že by nemal problém Mikloška voliť za prezidenta. Podobnú skutočnosť spomína aj Oliver Andrásy, hovorí, že mnohí politici pozývaní do jeho relácií často spomenuli, že medzi ľuďmi, ktorých si ctia z iných strán, je práve František Mikloško. Je to znakom toho, že práve on by vedel viesť účinný dialóg s rôznymi politickými stranami a bol by nadstraníckym prezidentom.

5.DIPLOMATICKÝ NADHĽAD
Ako bývalý predseda NR SR má dobré kontakty so zahraničnými štátnikmi, vie s nadhľadom, ale aj dôrazne riešiť diplomatické problémy. Dlhodobo sa usiluje o mierové spolunažívanie Slovenska so susednými krajinami, vo vzájomnom rešpekte a úcte. Za mierové iniciatívy mu bola 11. 6. 2005 v Budapešti udelená Cena sv. Vojtecha (pred ním ju dostali napr. kardinál Tomášek, Helmut Kohl, kardinál König či Tadeusz Mazowiecky). V príhovore pri preberaní ceny sa Mikloško ospravedlnil Maďarom za príkoria, ktoré im Slovensko násilným vysťahovaním po 2. svetovej vojne spôsobilo. Na druhej strane je však tiež známym odporcom vytvorenia autonómie Maďarov na južnom Slovensku.

6. EURÓPA
Nie je mu cudzia ani zahraničná politika, má samostatný pohľad na Európu, na jej usporiadanie a život. Vie vyzdvihnúť európske pozitíva, ale vie pomenovať aj jej slabé stránky. Je odporcom Lisabonskej zmluvy, pretože Európu príliš centralizuje a jej Charta zavádza neprirodzené ľudské práva.

7. JASNÉ VYJADROVANIE A ZMYSEL PRE HUMOR
Jeho jasné a priame vyjadrovanie, taktiež zmysel pre humor a schopnosť trefne odľahčiť situáciu sú znakom, že aj medzi politikmi je stále možné nájsť človeka s prirodzenou ľudskosťou.