nedeľa, januára 11, 2009

Zásadné prejavy Františka Mikloška budú mať pointu

„Ak sa v tomto roku nepodarí vymeniť prezidenta, bolo by dobré zamyslieť sa aspoň nad výmenou prezidentských speechwriterov,“ napísal v hodnotení novoročného prejavu Ivana Gašparoviča vo svojej poznámke na portáli Postoy.sk Imrich Gazda. Obsadenie PR oddelenia však od nás voličov nezávisí – kým obsadenie prezidentskej pracovne áno.

Imrich Gazda porovnal novoročné prejavy Ivana Gašparoviča a Václava Klausa a všimol si nielen výrazný rozdiel v schopnosti vyjadriť sa štruktúrovane, vecne a výstižne vzhľadom na kľúčové témy, ale najmä „priepastný rozdiel medzi zmýšľaním oboch prezidentov“. Prejavilo sa to napríklad v postoji k štátu a jeho úlohe: „Kým Klaus vyzval, aby sa občania nespoliehali len na štát, ale prekonali vlastnú ľahostajnosť a pohodlnosť, Gašparovič hovoril o potrebe ‚zvýšiť nekompromisnosť a angažovanosť štátu‘.“ Náš prezident tak zahral na ľudovú strunu, národ však od svojho zástupcu očakáva – ako to v príspevku na tomto blogu napísal Anton Ziolkovský – „viac ako len účasť na otváraní jarmokov a sociálnu agentu“.

Odkazy Ivana Gašparoviča na duchovno („Boh daj šťastia tejto zemi. Žehnaj Slovensku...“, zmienka o betlehemskom svetle a o modlitbe za Slovensko) zapadali síce podľa Imricha Gazdu do sladkej vianočnej atmosféry, „ale z úst bývalého komunistu a posluhovača Vladimíra Mečiara zneli pokrytecky a neadekvátne“. Tento rok máme šancu nielen vymeniť prezidenta, ale zvoliť si takého, ktorý nebude musieť obliekať obrátený kabát. Voľme Fera!